رونمایی از فیلم مستند با زبان خاموش در حضور رئیس دانشگاه تهران درباغ‌موزه نگارستان

رونمایی از فیلم مستند پرتره دکتر بدرالزمان قریب با عنوان “با زبان خاموش”، دوشنبه ۲۱ دی ماه ۹۴ در باغ‌موزه نگارستان برگزار شد.

در این مراسم که به همت موزه تاریخ و مفاخر و با حضور ریاست دانشگاه تهران؛ دکتر محمود نیلی احمدآبادی، معاونت فرهنگی دانشگاه؛ دکتر مجید سرسنگی و محمد هادی عسکری؛ مدیرکل فرهنگی و اجتماعی دانشگاه و تعداد زیادی از استادان و هنرمندان دیگر برگزار شد، ضمن اکران این مستند در بخش‌های دیگر چهره های دانشگاهی به ایراد سخنرانی پرداختند.

در ابتدای مراسم، دکتر نیلی، رئیس دانشگاه تهران با ابراز خرسندی از امکان تقدیر و نکوداشت سرمایه‌های عظیم و گرانقدر دانشگاه تهران، گفت: آنچه که نام دانشگاه تهران را بزرگ کرده است؛ دانشجویان و دانش‌آموختگان و استادان فرهیخته آن هستند و خانم دکتر بدرالزمان قریب که انصافاً از جهت دانش و منش نیز همانند اسم‌شان از خواص هستند از همین افتخارات جامعه دانشگاهی کشور هستند. رئیس دانشگاه تهران ضمن اعلام حمایت از تولید آثار تصویری و مستندات مجسم از مفاخر و توفیقات دانشگاهی ابراز امیدواری کرد تا نکوداشت بزرگان توأم با تولید آثار ماندگار مانند مستندنگاری تداوم یابد. دکتر نیلی در پایان سخنانش با اشاره به قدمت دانشگاه تهران و برشمردن برخی از ارزش‌های اماکن و ابنیه تاریخی به‌خصوص فضاهای موزه‌ای از جمله باغ نگارستان و موزه مقدم، نوید ایجاد و تأسیس موزه علم دانشگاه تهران را در آینده‌ای نزدیک داد.

در بخش دیگری از این مراسم، مدیرکل فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران، ضمن خیرمقدم به حاضران، نمایش فیلم‌هایی به مناسبت نکوداشت مفاخر و پیشکسوتان دانشگاهی در حوزه‌های مختلف علمی را از وظایف و برنامه‌های اداره‌کل فرهنگی دانشگاه برشمرد و در مورد جایگاه رفیع استادانی همچون خانم دکتر قریب و اثرگذاری ایشان در حوزه ادبیات و زبان‌شناسی سخن گفت.

در این برنامه چهره‌هایی چون خانم دکتر ژاله آموزگار، خانم دکتر کتایون مزداپور، خانم دکتر زهره زرشناس، آقای دکتر اسماعیل‌پور و خانم دکتر مهدخت معین (فرزند دکتر محمد معین)، خانم چهرزاد بهار (فرزند ملک‌الشعرای بهار) و آقای مهندس قریب (فرزند عبدالکریم قریب) حضور داشتند.

در ادامه برنامه نیز هدایا و لوح سپاس به رسم یادبود از طرف رئیس دانشگاه تهران، معاون فرهنگی دانشگاه، باغ‌موزه نگارستان و همچنین ریاست دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران به دکتر بدرالزمان قریب تقدیم شد.

شایان  ذکر است استاد بدرالزمان قریب (متولد سال ۱۳۰۸ ش، تهران)، در سال ۱۳۳۲ با پذیرش در رشته زبان و ادبیات فارسی وارد دانشگاه تهران شد و در محضر استادانی همچون دکتر محمد معین، دکتر ذبیح‌الله صفا، دکتر ناتل خانلری، دکتر حسین خطیبی، استاد جلال همایی، دکتر صورتگر، استاد ابراهیم پورداوود و دکتر صادق کیا بهره برد. وی در سال ۱۳۳۶ با کسب رتبه اول، لیسانس زبان و ادبیات فارسی گرفت و چون در آن زمان مقطع فوق لیسانس نبود، بلافاصله وارد دوره دکتری شد. استاد، پس از یک سال گذراندن دوره دکتری، با علاقه‌ای که به ادبیات ایران پیش از اسلام داشت، موفق به ادامه تحصیل در دانشگاه پنسلوانیا با بورس تحصیلی شد و به پیشنهاد مارک درسدن، دکتر قریب وارد دنیای زبان سُغدی شد. ایشان علاوه بر آموختن دیگر زبان‌های ایرانی باستان و میانه، آواشناسی را نیز فراگرفت، همچنین نزد پرفسور نورمَن براون سنسکریت و نزد دکتر هونیگزوالدز زبان‌شناسی هند و اروپایی را آموخت. سپس به میشیگان رفت و در آنجا به مدت یک‌سال آواشناسی، ساخت واژه و زبان‌شناسی هند و اروپایی خواند. ایشان با راهنمایی مارک درسدن از رساله PHD با عنوان «تحلیل ساختاری نظام فعل در زبان سغدی» دفاع کرد و در سال ۱۳۴۴ از دانشگاه پنسیلوانیا فارغ‌التحصیل شد. دکتر قریب در همان سال به ایران بازگشت و با رتبه استادیاری در دانشگاه شیراز استخدام شد. ایشان به مدت چهار سال و نیم در گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز فارسی باستان، پهلوی و تاریخ زبان فارسی تدریس کرد، سپس با دریافت فرصت مطالعاتی به آمریکا رفت و در آنجا مدتی را به عنوان استاد مدعو در دانشگاه یوتا زبان فارسی درس داد و یک ترم نیز به عنوان محقق در دانشگاه هاروارد پژوهش کرد و به دانشگاه شیراز بازگشت. پس از تأسیس گروه زبان‌شناسی همگانی و فرهنگ و زبان‌های باستانی در سال ۱۳۵۰ در دانشگاه تهران، دکتر قریب به آنجا منتقل شد. او در سال ۱۳۷۷ عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب ‌فارسی، در سال ۱۳۷۸ مدیر گروه گویش‌شناسی و در سال ۱۳۸۱ به عنوان یکی از چهره‌های ماندگار این مرز و بوم برگزیده شد و در سال ۱۳۸۳ مدیر گروه زبان‌های ایرانی شد.

تصاویر:

برچسب,,,,,,,