آیین نکوداشت ملک الشعرای بهار در باغ موزه نگارستان برگزار شد

مراسم گرامیداشت یاد و خاطره محمدتقی ملک الشعرای بهار از مفاخر و استادان دانشگاه تهران شامگاه دوشنبه ۲۱ اردیبهشت ۹۴ در موزه تاریخ و مفاخر دانشگاه تهران برگزار شد.

در این مراسم که با حضور سرپرست دانشگاه تهران دکتر محمود نیلی احمدآبادی، هیئت رئیسه دانشگاه تهران، چهرزاد بهار، استاد سید عبدالله انوار، دکتر بدرالزمان قریب، دکتر زهره سرمد، دکتر مهدخت معین، مهندس نفیسی، دکتر اصغر دادبه، دکتر علی میرانصاری، سیدفرید قاسمی و برخی استادان دانشگاه تهران، صدیق تعریف و بسیاری از علاقه مندان فرهنگ و ادب و هنر برگزار شد، دکتر مجید سرسنگی معاون فرهنگی دانشگاه تهران درباره اسطوره‌ها و اسوه‌های فرهنگی گفت: این باغستان و هر آنچه در آن است گواه بزرگی انسان­ هایی می‌دانیم که بزرگی­شان را نه از نکوداشت ­ها و ستایش ­ها، که از باور و کوشش خود به کف آورده­ اند.

وی درباره ملک الشعرای بهار گفت: رسالات و مقالات، اسناد و مدارک و نوشته‌ها و پژوهش ها، و همچنین فرزند گرانمایه­ اش مرحوم دکتر مهرداد بهار بخشی از میراث فکری و معنوی ملک الشعراست و همه گواه خصایصی در این بزرگ­مرد است که او را چنین به عصر اسطوره ای دیروز پیوند زده است؛ صداقت و تقوای علمی، باور و ایمان به فرهنگ و منزلت انسان و پایمردی در حفظ این باورها را می ­توان در جای­ جای زندگی او دریافت. گریز از روابطی که می­ توانست با گوشه چشمی مختصر، مکنت و سلامتی و جایگاه اجتماعی او را طی سالیان متمادی به سبیل آنچه دیگر سیاستمردان هم­ عصرش بهره ­مند بودند باز گرداند و او مصرانه برای حفظ نام و منزلت تاریخی خود، باورهایی که جان خود را برای آن سرمایه کرد، و علمی که هرگز به شهرتش نفروخت، از آن دوری کرد تا امروز، اسطوره ­مرد دوران معاصر ما باشد. بارها عزلت و زندان به جان خرید و دوباره و دوباره به هدف اصلاح سبیل امور به آنچه باور داشت، خود را در معرض قضاوت بی­ رحم تاریخ سیاسی و فرهنگی این کشور قرار داد و نهایتاً جان رنجور خود در را در این پیچ و خم ­ها برجا گذارد و رفت.

معاون فرهنگی دانشگاه تهران در بخش پایانی سخنان خود با اشاره به نیاز جامعه دانشگاهی به الگوسازی فرهنگی گفت: موزه‌ها باید ساخت، مجسمه‌ها، رمان‌ها، فیلم‌ها و سایر تولیدات فرهنگی باید به وفور در اختیار نسل جدید قرار گیرد تا تا تکرار و روایت و خاطره پردازی از زندگی و افکار این بزرگان، حضور زنده و نفس گرم ایشان را در خیال و ذهن و چشم جامعه جوان ما زنده نگه دارد. واقعیت این است که امور فرهنگی و اجتماعی نه خلق الساعه است و نه انفرادی، که به دست یک نهاد یا گروه قابل اجرا باشد، کنش فرهنگی و عملِ اجتماعی در یک ساختار و نظامی از روابط متقابل در استمرار تاریخی و زمانی شکل می گیرد. گسستی که در فرهنگ و اندیشه در سیصد سال اخیر در ایران ایجاد شده، تداوم جریان عظیم فرهنگ ایرانی – اسلامی و رابطه ما با آن فرهنگ اصیل را دچار انقطاع نموده است.

شایان ذکر است در این مراسم، دکتر اصغر دادبه درباره “بهار و فلسفه شعر” و دکتر علی میرانصاری درباره “کارنامه بهار در حوزه فردوسی شناسی” و “سید فرید قاسمی” درباره “وجه روزنامه نگاری بهار” به ایراد سخنرانی پرداختند.

در ادامه برنامه و پس از اجرای گروه موسیقی نقش، هدیه ای از طرف موزه تاریخ و مفاخر دانشگاه تهران و توسط دکتر نیلی احمدآبادی به خانم چهرزاد بهار (دختر استاد ملک الشعرای بهار) به پاس همکاری های صمیمانه و اهدای سخاوتمندانه اسناد ملک الشعرای به وی هدا شد.

پایان ‌بخش این مراسم، رونمایی از سردیس و مجموعه اسناد و عکس َملک الشعرای بهار بود.

شایان ذکر است معاونت فرهنگی دانشگاه تهران از چندی پیش اقدام به برگزاری مراسم شبی با استاد در راستای تکریم مفاخر دانشگاه تهران کرده است. این برنامه به صورت فصلی و در موزه تاریخ و مفاخر دانشگاه تهران واقع در باغ نگارستان برگزار می شود که همراه با رونمایی از سردیس مفاخر دانشگاه تهران است.

عکس ها از: حسن ملکی و لیلا ابراهیمی

برچسب,,,,,,,