نشست نقد و بررسی كتاب «هنر عصر آهن ايران» در باغ موزه نگارستان برگزار می‌شود

نشست نقد و بررسي كتاب «هنر عصر آهن ايران»، پنج شنبه ٢٧ دي از ساعت ١٧ تا ١٩ در باغ موزه نگارستان دانشگاه تهران برگزار مي‌شود.

اين نشست با همكاري باغ موزه نگارستان، سازمان ايكوم ايران و نشر شورآفرين و با حضور دكتر صدرالدين طاهري، نويسنده كتاب هنر عصر آهن ايران، اجرا خواهد شد.

در اين نشست مهندس سيد محمد بهشتي رئیس اسبق سازمان ميراث فرهنگي كشور و روح‌الله شيرازي رئیس پژوهشكده باستان‌شناسي سخنراني خواهند داشت.

کتاب «هنر عصر آهن ایران» اثری از دکتر صدرالدین طاهری، نشانه‌شناس و استاد دانشگاه هنر اصفهان است. از این پژوهشگر پیش از این کتاب‌هایی چون «ایزد بانوان در فرهنگ و اساطیر ایران» و «نشانه‌شناسی کهن ‌الگوها» و نیز ده‌ها مقاله در زمینه اسطوره‌شناسی و نشانه‌شناسی هنر ایران منتشر شده است.

باستان‌شناسی دوره آهن ایران اکنون عمری فراتر از یک سده یافته، اما هنوز پرسش‌های بسیاری درباره هنر و فرهنگ مردمان ایران در این دوران تاریخ‌ساز باقی است. نخستین فصل این کتاب تلاش دارد چیستی فرهنگ عصر آهن و دامنه جغرافیایی تاریخی آن را درون مرزهای کنونی ایران بررسی کرده و چارچوب‌های سیاسی، اجتماعی، نژادی و فن‌شناختی آن را در حد آگاهی‌های موجود رسم کند. در فصل‌های بعدی چهار منطقه مهم عصر آهن ایران (کناره دریای کاسپین و شمال خاوری، شمال باختری، زاگرس مرکزی و مرکز ایران) بررسی شده‌اند.

رویکرد این کتاب خوانش هنر هر محوطه باستانی در بافتی یگانه و مستقل بوده تا فهم کلیت فرهنگی هر یک از این مکان‌ها دست‌یافتنی‌تر شود. به‌ نظر می‌رسد شناخت ابتدایی هرکدام از این تمدن‌ها با نگاه متمرکز بر جنبه‌های گوناگون هنریشان (همچون معماری، فلزکاری، سفالگری، زیورسازی، پارچه‌بافی و عاج‌تراشی) می‌تواند توانایی بهتری برای پژوهشگران فراهم سازد، تا همبستگی‌های بینافرهنگی هر مکان باستانی با سایر محوطه‌ها را در یک بافت بزرگ‌تر منطقه‌ای پی‌جویی کنند.

صد و شصت محوطه باستانی عصر آهن ایران در این نوشتار بررسی شده‌اند. تصاویری از شاخص‌ترین نمونه‌های این آثار که اکنون در بیش از پنجاه موزه و ده‌ها مجموعه خصوصی جهان نگهداری می‌شوند، در این کتاب گرد آمده تا بینش کامل‌تری نسبت به هنر ایران در این دوره پراهمیت به دست آید.

گفتنی است، حضور در این برنامه برای عموم آزاد است.

برچسب,,,,,,,,