طرح «خواندن در موزه‌ها» در باغ‌موزه نگارستان

طرح «خواندن در موزه» با هدف ترویج و ترغیب مردم به کتاب و کتاب‌خوانی و ایجاد انگیزه و علاقه بازدید از موزه‌ها، با همکاری باغ‌موزه نگارستان و حمایت معنوی کمیته ملی موزه‌های ایران (ایکوم) سه‌شنبه ۷ آذر ۱۳۹۶ ساعت ۱۴ در تالار روح‌الامینی باغ موزه  نگارستان، برای عموم و بازدیدکنندگان مشتاق به اجرا درخواهد آمد.

در این دوره از طرح به بازخوانی کتاب «قَلعِه تُل» به تألیف دکتر اردشیر صالح‌پور و با حضور خود نویسنده کتاب به عنوان راوی، خانم لیلا کفاش‌زاده مسئول گروه کودک مرکز معرفی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری (خالق این طرح در موزه‌ها) و اعضای شورای کتاب کودک و دیگر علاقه‌مندان پرداخته خواهد شد.

اردشیر صالح‌پور نویسنده، پژوهشگر، کارگردان و مدرس تئاتر متولد ۱۳۳۶ ایذه و صاحب مدرک دکترای تخصصی پژوهش هنر از دانشگاه هنر است. از او آثاری چون «گرامافون و نمایش»، «بنفشه‌های سوگوار»، «پیکرک‌ها»، «عروسک‌ها و صورتک‌های ایران باستان» به‌چاپ رسیده است. با توجه به نام‌گذاری سال ۲۰۱۷ توسط نهاد بین‌المللی کمیته ملی موزه‌ها (ایکوم)، به‌عنوان «موزه‌ها مکانی برای گفتگوهای مناقشه انگیز» و تلاش‌های خانم لیلا کفاش‌زاده مسئول گروه کودک مرکز معرفی فرهنگی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری برای خلق ایده‌ای به نام «خواندن در موزه» با رویکرد کتاب و کتاب‌خوانی در موزه‌ها، این طرح در حال انجام در موزه‌ها می‌باشد.

کمیته ملی موزه‌های ایران «ایکوم» حامی معنوی این طرح بوده و موزه‌ها می‌توانند با در اختیار گذاردن فضا در اجرای این طرح همکاری کنند.لازم به ذکر است که به تازگی این طرح در چهارمین جشنواره تقدیر از مروّجان کتاب‌خوانی از سوی سازمان وزارت ارشاد اسلامی به عنوان طرح برگزیده اعلام گردیده است.

خواندن کتاب در موزه‌ها به‌صورت گروهی از ۲۱ خرداد ۱۳۹۶ در تهران آغاز شده است. به این صورت که ابتدا موزه‌ها بر حسب علاقه و استقبالی که از طرح می‌کنند و کتاب‌های مرتبط با فضا و اشیا موجود در سالن‌ها، انتخاب می‌شوند. پس از انتخاب کتاب و موزه، فراخوانی برای دعوت مردم به شرکت در این طرح در فضاهای مجازی داده می‌شود و در ساعت و روز مقرر (سه‌شنبه‌های هر هفته از ساعت ۱۴ تا ۱۵) به صورت بلندخوانی بخش‌هایی از کتاب انتخاب شده در مجاورت اشیا تاریخی مرتبط با موضوع خوانده می‌شود. گاها از روی خوش‌اقبالی نویسنده کتاب نیز برای جلسه بلندخوانی دعوت می‌شود و هم‌زمان جشن امضا و خوانش کتاب توسط نویسنده صورت می‌گیرد.

از نظر خانم کفاش زاده – مسئول گروه کودک مرکز معرفی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و بانی و خالق این طرح – هدف از این طرح از یک‌سو ترویج و ترغیب مردم به کتاب و کتاب‌خوانی و از سوی دیگر ایجاد انگیزه و علاقه به بازدید از موزه‌ها به صورت گروهی است. در این طرح سعی شده تا با بیان مفاهیم مستتر در اشیا تاریخی، بازخوانی وقایع تاریخی متناسب با فضای موزه‌ای و مهم‌تر از همه لذت بردن از کتاب‌ها، فضایی فراهم شود تا موزه‌ها به عنوان مکان‌هایی فرهنگی به بستری برای گفتگو بدل شوند.

وی تصریح می‌کند از سویی شرکت موزه‌ها در این طرح یک حلقه مفهومی و فصل مشترک بین موزه‌ها ایجاد می‌کند که خود زمینه‌ای برای پیشبرد اهداف فرهنگی در موزه‌های کشور خواهد بود.

از موزه‌هایی که تاکنون میزبان این طرح بوده‌اند می‌توان به موزه ملک، موزه آبگینه، موزه مقدم، موزه علم و فن آوری و موزه ایران باستان اشاره کرد.

کتاب‌های «قمر در عقرب»، «روشنگر تاریکی‌ها»، «مادر و پنجاه سال زندگی در ایران»، «تهران قدیم»، «تفنگ نه‌دال»، «گلستان سعدی»، «از پاریز تا پاریس»، «مامان و معنی زندگی»، «صمد ساختار یک اسطوره»، «اما فردیناند این کار را نکرد»، «حافظ‌خوانی خصوصی»، «گلی و گورخر» و «گیل‌گمش» عناوین برخی از کتاب‌های خوانده شده در این طرح است.

برچسب,,,