نقاشی های فتح الله عباد

استاد فتح‌الله عباد در اول مهر ۱۲۸۰ هـ.ش در تهران متولد شد. نام پدرش رضی، ملقب به صنیع همایون، از صنعتگران بنام دربار یکی از آخرین شاهان قاجار بود و در نقش زدن بر قلمدان مهارت بسزایی داشت.

فتح‌الله عباد از همان ابتدای جوانی تحت تأثیر هنر پدر خود، شیفته هنر و نقش شده و استعداد سرشارش، او را به محضر درس استاد کمال‌الملک هدایت کرده و پس از چندی یکی از شاگران برجسته مدرسه صنایع مستظرفه می‌شود، به طوری که بین سال‌های ۱۳۰۰ تا  ۱۳۰۵ هـ.ش در سن ۲۰ تا ۲۵ سالگی به سمت معلمی در این مدرسه به تدریس مشغول می‌شود.

استاد عباد در سال ۱۳۰۵ هـ.ش برای مطالعه و کسب دانش و پرورش هنری عازم اروپا شده و قریب به  ۱۰ سال در فرانسه اقامت می‌گزیند و به تحقیق و تحصیل می‌پردازد. وی در طول این مدت موفق به اخذ درجه دکتری در رشته زیباشناسی هنری می‌شود. در طول اقامت در فرانسه به مطالعه دقیق آثار نقاشان دوران مختلف اروپا همت گذاشته و با توانایی بسزایی که در هنر طراحی داشته به کپی‌برداری از بعضی آثار دوره‌ها و مکاتب مختلف اروپا از رنسانس تا قرن نوزدهم‌، مخصوصا آثار موزه لوور می‌پردازد.

توجه به آثار و تابلوهای بجا مانده از وی نشانگر توانایی، شناسائی روش‌ها و تبحر این هنرمند است. فتح‌الله عباد در اواخر سال ۱۳۱۵ هـ.ش به ایران بازگشته و در همان سال به عضویت اداره عتیقات و موزه می‌رسد و پس از تایید مدارک تحصیلی‌اش در شورای دانشگاه تهران، به عنوان دانشیار باستان‌شناسی در دانشکده هنرهای زیبا و دانشسرای عالی مشغول به تدریس می‌شود.

وی در سال ۱۳۳۰هـ.ش به پایه ۱۰ دانشیاری ارتقاء یافته و سال‌های خدمتش در دانشگاه تهران تا سال ۱۳۴۴ هـ.ش در زمینه دروسی چون تاریخ صنعت، رسم و طراحی ادامه می‌یابد. وی بین سال‌های ۱۳۳۵ تا ۱۳۳۷ هـ.ش بار دیگر جهت تکمیل مطالعات علمی خود عازم فرانسه و آلمان شده و بعد از بازگشت به ایران، به جهت ضایع شدن حق و حقوق‌اش در مورد احراز مقام استادی، تقاضای بازنشستگی کرده که با موافقت دانشگاه، در آبان سال ۱۳۴۴ هـ.ش در سن ۶۲ سالگی بازنشسته می‌شود. استاد فتح‌الله عباد پس از سال‌ها فعالیت پرثمر هنری در ۱۸ مرداد ۱۳۶۰ هـ.ش درگذشت.

مرحوم استاد فتح‌الله عباد در طول عمر هنری خود خالق آثار و تابلوهای بسیار نفیس و ارزشمند هنری بوده‌، که کلیه این آثار و حتی منزل مسکونی وی توسط خواهرش، مرحوم بانو شریف عباد که خود از فرهنگیان خیر بوده‌اند به دانشگاه تهران اهدا شد. بالغ بر ۳۰ تابلو نفیس از این هنرمند به پردیس هنرهای زیبای دانشگاه تهران منتقل و برخی از آثار وی بعد از گذشت چند سال به مجموعه باغ‌موزه نگارستان جهت مرمت، نگهداری و نمایش منتقل شد.

در همین راستا خیر نیک‌اندیش دانشگاه تهران، خانم «نادره حاجیان» خواهرزاده استاد فتح‌الله عباد نیز در سال ۱۳۹۷ به منظور شروع پروژه مرمت آثار هنری کمک نقدی خود را به دانشگاه تهران اهدا کرد.

در نگاهی کلی آثار شادروان فتح‌الله عباد را می‌توان به سه دسته تقسیم کرد:

۱- کپی از روی آثار هنرمندان بزرگ جهان در دوره‌های مختلف هنری که شامل افرادی چون لئوناردو داوینچی، کاراواجو، تیسین، ون دایک، فرانس هالس، رامبراند، نیکلاس پوسین، ژان باپتیست گروز، ژان فرانسوا میله، کامیل کورو و چند نقاش دیگر است.

هدف نقاش نه تنها خلق تابلویی کپی از آثار اصل بلکه توجه به نحوه قلم زنی، تاش‌گذاری، رنگ آمیزی، پرداخت و بافت سطوح رنگی هنرمندان بزرگ بوده است.

۲- خلق آثار و تابلو‌هایی تحت عنوان نقوش کاشی و مینیاتورهای دوران صفوی که مربوط به مطالعات هنر اسلامی و تزئینات بعد از اسلام تا دوران صفوی وی در شهر اصفهان بوده است.

۳- آثار هنری و شخصی وی که حاصل ذوق، خلاقیت و شناخت هنری این هنرمند بوده و هنرمندانه اجرا شده است.

نمایشگاه دائمی آثار فتح‌الله عباد در ۱۳ اسفند ۱۳۹۷ با حضور سرکار خانم «نادره حاجیان» (خواهرزاده واقف) که بخشی از هزینه مرمت این آثار را نیز متقبل شده بود، همچنین رئیس دانشگاه تهران، معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران، جمعی از مسئولان و دوستداران هنر افتتاح شد و در معرض دید عموم قرار گرفت.

خبر مرتبط: رونمایی از مجموعه های وقفی فتح اله عباد و فرش های اهدایی غلامعلی ملول